Projekt LIFE – Jačanje kapaciteta za nacionalnu kontakt točku LIFE14 CAP/HR/000014

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je nacionalna kontakt točka za implementaciju LIFE programa u Hrvatskoj te je 2015. godine prijavljen, zatim odobren Projekt  LIFE – Jačanje kapaciteta za nacionalnu kontakt točku (NCP).

Trajanje projekta: od 1. studenog 2015.  do 31. siječnja 2019.

Ciljevi projekta:

  • učinkovito sudjelovanje Hrvatske u LIFE programu
  • Promovirati LIFE program u Hrvatskoj i podići razinu svijesti o koristi LIFE projekata za zaštitu okoliša i klime
  • Podignuti razinu znanja potencijalnih prijavitelja o LIFE programu
  • Povećati broj uspješnih prijava na LIFE program

Glavne aktivnosti projekta uključuju uspostavu HELP desk-a, razmjenu iskustava i umrežavanje s nacionalnim kontakt točkama i korisnicima iz drugih država članica, informiranje i edukacija potencijalnih prijavitelja i ključnih dionika o Programu LIFE te savjetovanje za projektne prijedloge potencijalnih prijavitelja.

Nacionalna kontakt točka (NCP) prije svakog LIFE natječaja organizira informativne radionice na kojima svim ključnim dionicima i potencijalnim prijaviteljima predstavlja informacije o Programu LIFE 2014. – 2020., općim uvjetima programa, nacionalnom sufinanciranju; tematskim prioritetima i primjerima projekata.

Po objavi LIFE natječaja HELP desk organizira regionalne radionice s ciljem pripreme i pomoći potencijalnim prijaviteljima za definiranje projektnih prijedloga, popunjavanje prijavnih obrazaca i izbjegavanje čestih pogrešaka. Radionice kroz pitanja i odgovore te vježbe pomažu u praktičnom dijelu pripreme i prijave projekta prema uvjetima LIFE programa.

HELP desk je cijelo vrijeme potencijalnim prijaviteljima na raspolaganju za usluge savjetovanja stručnjaka za pripremu i prijavu LIFE projekta koje se mogu realizirati putem elektroničke pošte, telefonski ili organizacijom savjetodavnog sastanka. Osim toga tijekom projekta će se raditi na jačanju kapaciteta lokalnih stručnjaka za pripremu LIFE projekta što će se realizirati posebnim radionicama treninga trenera s očekivanom široko dostupnom mrežom stručnjaka.

 

Koordinator korisnik:

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Radnička cesta 80

10 000 Zagreb, Hrvatska

 

Sažetak projektnih rezultata