LIFE CICLE – Demonstracija prvog pionirskog koncepta kružnog autobusa i linije u Europi – LIFE21-ENV-NL-LIFE-CICLE/101073810

Trajanje projekta:

1. 8. 2022. – 30. 4. 2025.

 

Ukupna vrijednost:

3,598,410 €

 

EU sufinanciranje:

1,997,262 €

 

Korisnik koordinator:

Arriva Personenvervoer Nederland

Partneri:

Autotrans d. d., Saietta Europe B.V., OFN Projecten BV

 

Opis projekta:

Inicijative kružnog gospodarstva mogu se primijeniti na transportne prakse prelaskom s modela proizvoda na model usluge kako bi se povećala učinkovitost i minimizirao otpad. Rastavljanje dotrajalih prijevoznih sredstava, ponovna uporaba rezervnih dijelova i recikliranje materijala korištenih za njihovu izradu esencijalni su. U sustavu kružne mobilnosti mijenja se i dizajn vozila. Elementi poput dizajniranja vozila za ponovnu proizvodnju, trajnosti, učinkovitosti i jednostavnog održavanja bit će od povećane važnosti. Dodatna korist takve transformacije mogućnost je prenamjene prekomjerne cestovne infrastrukture za potrebe drugih građana.

Onečišćenje zraka prepoznato je kao važan globalni čimbenik zdravstvenog rizika. U Europi najozbiljniji zagađivači u smislu štetnosti za ljudsko zdravlje su čestične tvari (PM), dušikov dioksid (NO2) i prizemni ozon (O3). Promet trenutno čini četvrtinu emisija stakleničkih plinova u EU i ta brojka nastavlja rasti kako potražnja raste. Europski zeleni plan nastoji smanjiti ove emisije za 90% do 2050. Prijelaz na održiviji prijevoz znači stavljanje korisnika na prvo mjesto i pružanje jeftinijih, pristupačnijih, zdravijih i čišćih alternativa.

U projektu LIFE CICLE kombiniramo prijelaz na transport s nultom emisijom s izazovom da ovaj sektor učinimo kružnijim.

LIFE CICLE sastoji se od dva glavna koncepta:

  • kružni autobus kojeg karakterizira nekoliko naknadno ugrađenih elemenata kao što su: modifikacija starog dizel autobusa u električno pogonjeni, kružna sjedala, kružna tehnologija za gume;
  • kružna autobusna ruta koju karakteriziraju inovativna kružna autobusna stajališta duž linija.

LIFE CICLE, uz potporu lokalnih vlasti, bit će demonstriran na linijama 37/38/90 između Leidena, Katwijka, Noordwijka i Lissea (područja Natura 2000).

Koncept LIFE CICLE također će se replicirati u tri područja (u blizini područjâ Natura 2000) tijekom i nakon projekta: u Nizozemskoj, Italiji i Hrvatskoj.