Održan LIFE Tematski info dan 2018.

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike održan je LIFE Tematski info dan na kojem je sudjelovalo  preko 150 sudionika iz javnih institucija, privatnog sektora i nevladinih organizacija. Predstavljene su aktualne politike u području zaštite okoliša, klime i prirode te tematski prioriteti Programa LIFE.

Cilj tematskog info dana bio je naglasiti važnost povezanosti između projekata i aktualnih politika iz pojedinog područja. LIFE projekti moraju doprinijeti razvoju i provedbi okolišnih i klimatskih politika te pružati rješenja na razini Europske unije.

U uvodnom dijelu predstavljen je Program LIFE i novosti ovogodišnjeg natječaja. Najavljeno je otvaranje LIFE natječaja za 18. travnja te su prezentirane informacije o prijavi projekata u dvije faze za potprogram Okoliš. Drugi dio tematskog info dana odvijao se u tri paralelne sesije – Klimatske aktivnosti, Okoliš i učinkovitost resursa, Priroda i bioraznolikost. U svakoj od paralelnih sesija detaljno su prikazani LIFE tematski prioriteti za pojedino područje, aktualne politike i primjeri uspješnih LIFE projekata. Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu sudionicima su predstavili aktualne politike koje Hrvatska ima obavezu provoditi, koji je trenutačni status te na koji način bi LIFE projekti pridonijeli izvršavanju tih obaveza. Istaknuta je i važnost kontaktiranja relevantnih institucija pri pisanju projektnog prijedloga kako bi nadležne institucije bile upoznate s budućim projektima. U području prirode i bioraznolikosti predstavnici hrvatskog projekta LIFEEuroturtles predstavili su ciljeve i projektne aktivnosti te dosadašnja iskustva u provedbi.

Korisnicima LIFE programa ovakva događanja su prilika za stjecanje novih znanja i informacija te mogućnost upoznavanja partnera za buduće LIFE projekte.

 

Prezentacije s LFE Tematskog info dana moguće je preuzeti ovdje.

Dnevni red.