LIFE CESSEN-BENDER – Intervencije protiv energetskog siromaštva u zgrade u ranjivim četvrtima

Broj projekta:

LIFE22-CET-CESSEN-BENDER/101120994

 

Trajanje projekta:

1. 9. 2023. – 31. 8. 2026.

 

Ukupna vrijednost:

1,848,960 €

 

EU sufinanciranje:

1,749,996 €

 

Korisnik koordinator:

DOOR – Društvo za oblikovanje održivog razvoja (Hrvatska)

 

Partneri:

MENEA – Međimurska energetska agencija d.o.o. (Hrvatska), Sveučilište Tartu (Estonija), Energetska agencija regije Tartu (Estonija), CESSEN – Central and Eastern European Sustainable Energy Network — konzultantska organizacija (Estonija), Lokalna energetska agencija Spodnje Podravje (Slovenija), Lokalna energetska agencija Alba (Rumunjska), Općina Alba Iulia (Rumunjska), Klimatski savez Njemačke (Njemačka), Mazovska energetska agencija (Poljska)

 

Opis projekta:

Zgrade su odgovorne za 40% ukupne potrošnje energije u Europi, a politika EU-a dala je prioritet identifikaciji stanova i građana koji su izloženi većem riziku od energetskog siromaštva kako bi se razvile učinkovite strategije za obnovu zgrada. U skladu s načelom energetske učinkovitosti na prvom mjestu, obnova zgrada mora biti prioritet kada se raspravlja o sveobuhvatnom rješenju energetskog siromaštva. Pri tome bi se najprije trebalo usmjeriti na najmanje učinkovite građevinske fondove, kao i pozabaviti se dilemama o podjeli poticaja te tržišnim nedostacima. Nadalje, rješavanje energetskog siromaštva, kao i energetska tranzicija općenito, trebali bi biti socijalno pravedni i uključivi. Glavni je cilj CEESEN-BENDER-a osnažiti i podržati ranjive vlasnike kuća te iznajmljivače koji žive u stambenim zgradama iz sovjetske ere u pet zemalja srednje i istočne Europe: Hrvatskoj, Sloveniji, Estoniji, Poljskoj i Rumunjskoj. Pomoći ćemo im kroz proces obnove identificiranjem glavnih prepreka i stvaranjem pouzdanih službi podrške koje uključuju vlasnike stanova, njihove udruge i upravitelje zgrada.

Stvorit ćemo sustav podrške za vlasnike stanova, općine i druge velike vlasnike stambenih zgrada (multi-apartment buildings, MAB) u našim ciljanim regijama kako bismo ubrzali proces obnove. Tim će razviti posebne alate koji će pomoći općinama i vlasnicima velikih stambenih fondova da učinkovito identificiraju energetski siromašna kućanstva i implementiraju programe za smanjenje energetskog siromaštva. Za 5 pilot područja izradit ćemo najmanje 30 planova na razini zgrada koji specificiraju tehničke detalje za renoviranje, ciljajući na najmanje 1500 stanova, te ćemo formirati mrežu od najmanje 30 energetskih stručnjaka obučenih za savjetovanje ciljnih skupina. Obučit ćemo najmanje 3500 vlasnika stanova, iznajmljivača i upravitelja zgrada o pravnim, financijskim, tehničkim i drugim aspektima energetskih obnova, te ćemo zagovarati promjene regulatornih zahtjeva i politika kako bismo smanjili troškove i vrijeme potrebno za pripremnu fazu projekata.