LIFE for LLL(s) – LIFE for LCA LCC Level(s) LIFE18 GIE/ES/000911

LIFE for LLL(s) – LIFE for LCA LCC Level(s) LIFE18 GIE/ES/000911

Trajanje projekta

1. 10. 2019. – 30. 9. 2022.

Ukupna vrijednost

1.376.039 €

EU sufinanciranje

756.821 €

Korisnik koordinator

Green Building Council – España

Partneri

Green Building Council – Croatia, Stichting Dutch Green Building Council, Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen – DGNB e.V., GBC Finland (GBC Suomi Ry), Green Building Council Italia, Irish Green Building Council, Association HQE

Internetska stranica

lifelevels.eu

O projektu:

Projekt Život za LCA LCC (razine) (skraćeno: LIFE razina (i)) usmjeren je na uključivanje održivih zgrada u Europu kroz veću svijest i korištenje navedenih pokazatelja u okviru razina (razina), skupa zajedničkih europskih Pokazatelji Unije za rješavanje ekoloških učinaka zgrada u životnom ciklusu. Ključni pokazatelji unutar razina (a) su procjena životnog ciklusa (LCA), trošak životnog ciklusa (LCC) i kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru (IAQ). Projekti Life for LCA LCC (s) (skraćeno: LIFE razina (i)) dobili su sredstva iz programa LIFE Europske unije. Projekt će trajati tri godine, od 2019. do 2022. godine.

Partneri uključeni u provedbu projekta i provedbu njegovih rezultata su 8 europskih vijeća za zelenu gradnju, priznata za njihov doprinos u širenju svijesti o načelima zelene gradnje i promicanju zaštite okoliša i vrijednosti energetske učinkovitosti. Europska unija sve više ulaže u prepoznavanje važnosti građevinskog sektora, kružnog gospodarstva i politike zaštite okoliša. Građevinski sektor u EU -u čini 36% svih emisija; 50% potrošnje energije; 50% svih ekstrakcija sirovina; 1/3 ukupne potrošnje otpada i vode i 18 milijuna građevinskih poslova. S obzirom na to da ljudi 90% svog vremena provode u zatvorenom prostoru, kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima jednako je važna kao i loša kakvoća zraka, te njeni učinci na zdravlje ljudi. Stoga je Europska komisija predana rješavanju pitanja energije i klime putem inicijativa kao što su Akcijski plan kružnog gospodarstva, Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada i Strategija EU 2050. Ipak, pristup životnog ciklusa emisijama stakleničkih plinova i resursima mora se više priznati kako bi se građevinskom sektoru pomoglo u smanjenju ukupnih utjecaja na okoliš zgrada u koje ulažu, projektiraju, grade, zauzimaju i dekonstruiraju.

U skladu s tim, Europska komisija stvorila je razine (razine): okvir zajedničkih pokazatelja EU -a za rješavanje ekoloških učinaka zgrada u životnom ciklusu. Razina (i) ima za cilj biti temelj buduće europske politike održive gradnje i potaknuti podizanje svijesti. Glavna ideja projekta Life for LCA LCC Level (s) je uključivanje održivih zgrada u Europu putem veće svijesti i korištenja navedenih pokazatelja u okviru razina (razina), kao što su procjena životnog ciklusa (LCA), trošak životnog ciklusa (LCC) i kakvoća zraka u zatvorenom prostoru (IAQ).

Cilj projekta:

Glavni cilj projekta LIFE Level (s) je uključivanje održivih zgrada u Europu kroz veću svijest i korištenje pokazatelja u okviru razine (razina). Prema dosadašnjem iskustvu, većini europskih tvrtki izazov je primijeniti pokazatelje unutar razine (razina) kao što su LCA, LCC i IAQ, zbog nedostatka podataka i nedostatka stručnosti u industriji. Iz tog razloga, ideja koja stoji iza projekta LIFE Level (s) je raditi s dionicima koji formiraju javne, privatne i sheme certificiranja kako bi istražili kako se navedeni ključni pokazatelji razine (i) mogu provesti na paneuropskoj ljestvici.

Drugi je cilj postizanje boljeg osjećaja među glavnim akterima u industriji i vladi o nužnosti razine (razina) i okvira pristupa životnog ciklusa u rješavanju klimatskih opasnosti za okoliš.
Također, uvjeti za usklađivanje vodećih europskih shema certificiranja zelenih zgrada s razinama (ima) bili bi mogući izgradnjom kapaciteta dionika u cijelom sektoru, integriranjem javnih tijela kako bi se kriteriji zelene javne nabave (GPP) uskladili s razinom ( s) i utvrđivanje potrebnih administrativnih i podatkovnih zahtjeva. Preklapajući cilj je generiranje svijesti u industriji i vladi o neophodnosti razina (a) i okvira pristupa životnog ciklusa u rješavanju klimatskih i ekoloških rizika.

 

Provedba projekta je dovršena. Pročitajte LAYMAN’S REPORT.