LIFE4GREENBROADBAND – Sustavom slobodnog hlađenja i solarnim panelima do uštede energije i smanjenja emisije CO2 u elektroničkoj komunikacijskoj mreži LIFE20 CCM/HR/001616

LIFE4GREENBROADBAND – Sustavom slobodnog hlađenja i solarnim panelima do uštede energije i smanjenja emisije CO2 u elektroničkoj komunikacijskoj mreži LIFE20 CCM/HR/001616

Trajanje projekta:

5. 7. 2021. – 31. 12. 2024.

Ukupna vrijednost:

2,168,772 €

EU sufinanciranje:

1,192,824 €

Korisnik koordinator:

A1 Hrvatska d.o.o.

Internetska stranica:

LIFE4GREENBROADBAND

O projektu:

Projekt LIFE4GREENBROADBAND pokrenut je kako bi se povećala energetska učinkovitost i korištenje obnovljive energije u elektroničkoj komunikacijskoj mreži u Hrvatskoj.

Projekt obuhvaća postavljanje solarnih postrojenja na bazne telekomunikacijske stanice (BTS) na 120 lokacija, kao i uvođenje energetski visoko učinkovitih „free cooling“ sustava za slobodno hlađenje na 200 BTS lokacija. U okviru projekta bit će pripremljen i poslovni plan za širu primjenu rješenja „free coolinga“ i solarnih elektrana u telekomunikacijskom sektoru te prijedlog mjera kojima će se ublažiti emisije stakleničkih plinova na nacionalnoj razini.

Mini-solarne elektrane proizvode električnu energiju iz sunčeve svjetlosti korištenjem fotonaponskih ćelija, pri čemu po baznoj stanici dnevno stvaraju 40 do 50 kWh energije. Ovaj projekt neće se realizirati samo u hrvatskoj regiji Dalmaciji koja najviše obiluje suncem, nego se njegova provedba planira na području cijele Hrvatske, a prvi je sustav uspješno testiran upravo u kontinentalnoj regiji Slavonije. A1 Hrvatska već 44 bazne stanice i odašiljača napaja iz alternativnih izvora: solarne energije i energije vjetra, čime svoj ugljični otisak smanjuje za više od 840 tona godišnje.

Sustav slobodnog hlađenja zraka („free cooling“) koristi zrak iz okoline za hlađenje, zbog čega je daleko ekonomičniji od korištenja klimatizacijskog uređaja, omogućujući i do 80 posto uštede energije. „Free cooling“ sustav pouzdan je i učinkovit način da u razdobljima kada je temperatura vani niža od željene temperature u prostoriji, taj vanjski zrak koristimo za energetski učinkovitije hlađenje bazne telekomunikacijske stanice.

Očekivani rezultati:

Ugradnja opisanih postrojenja će rezultirati godišnjim smanjenjem potrošnje od 1,72 milijuna kWh i popratnim smanjenjem emisije CO2 od 404 tone.