Projekt LIFE – Jačanje kapaciteta za nacionalnu kontakt točku LIFE14 CAP/HR/000014

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je nacionalna kontakt točka za implementaciju LIFE programa u Hrvatskoj te je 2015. godine prijavljen, zatim odobren Projekt  LIFE – Jačanje kapaciteta za nacionalnu kontakt točku (NCP).

Trajanje projekta: od 1. studenog 2015.  do 31. siječnja 2019.

Ciljevi projekta:

  • učinkovito sudjelovanje Hrvatske u LIFE programu
  • Promovirati LIFE program u Hrvatskoj i podići razinu svijesti o koristi LIFE projekata za zaštitu okoliša i klime
  • Podignuti razinu znanja potencijalnih prijavitelja o LIFE programu
  • Povećati broj uspješnih prijava na LIFE program

Glavne aktivnosti projekta uključivale su uspostavu HELP desk-a, razmjenu iskustava i umrežavanje s nacionalnim kontakt točkama i korisnicima iz drugih država članica, informiranje i edukaciju potencijalnih prijavitelja i ključnih dionika o Programu LIFE te savjetovanje za projektne prijedloge potencijalnih prijavitelja.

Nacionalna kontakt točka (NCP) prije svakog LIFE natječaja organizirala je informativne radionice na kojima je svim ključnim dionicima i potencijalnim prijaviteljima predstavljala informacije o Programu LIFE 2014. – 2020., općim uvjetima programa, nacionalnom sufinanciranju; tematskim prioritetima i primjerima projekata.

Po objavi LIFE natječaja HELP desk organizirao je regionalne radionice s ciljem pripreme i pomoći potencijalnim prijaviteljima za definiranje projektnih prijedloga, popunjavanje prijavnih obrazaca i izbjegavanje čestih pogrešaka. Radionice kroz pitanja i odgovore te vježbe pomagale su u praktičnom dijelu pripreme i prijave projekta prema uvjetima LIFE programa.

HELP desk je cijelo vrijeme potencijalnim prijaviteljima bio na raspolaganju za usluge savjetovanja stručnjaka za pripremu i prijavu LIFE projekata koje su se mogle realizirati putem elektroničke pošte, telefonski ili organizacijom savjetodavnog sastanka. Osim toga tijekom projekta radilo se na jačanju kapaciteta lokalnih stručnjaka za pripremu LIFE projekta što  se realiziralo posebnim radionicama treninga trenera.

 

Koordinator korisnik:

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Radnička cesta 80

10 000 Zagreb, Hrvatska

 

Laymanov izvještaj za projekt (poveznica)