LIFE ECOMETYLAL – Radionica, 25. 11., 9:45 h

LIFE ECOMETYLAL projekt imao je za cilj implementirati visoko profitabilnu tehnologiju za proizvodnju metilala zvanu Katalitičko Hidro-Rasplinjavanje Plazmom za tretiranje postojećeg nereciklabilnog plastičnog otpada (NRPO): automobilskog, električno-elektronskog i ambalažnog, čime bi se njihovo slanje na odlagališta drastično smanjilo.

Metilal zamjenjuje otapala na bazi nafte i može koristiti u raznim industrijama zbog niske toksičnosti, niske viskoznosti i posebno njegove velike snage otapanja, čineći ga održivom zamjenom za otapala na bazi nafte.  Koristi se u proizvodnji boja, ljepila, pjena, parfema i smola za oblaganje, kao dodatak dizelskom gorivu, a od nedavno se koristi kao elektrolit u Litij-ionskoj bateriji. Tržište za metilal je procijenjeno na 5,2 milijarde eura godišnje.

Projekt je započeo u rujnu 2016. godine, a trajat će do kraja ožujka 2021. godine.

U tom periodu španjolska firma Blue Plasma Power osmislila je i izgradila pilot postrojenje za tretiranje nereciklabilnog plastičnog otpada te je dokazala da je kemijsko recikliranje moguće i da može biti profitabilno. Projekt je također dokazao da je kemijsko recikliranje savršena nadopuna mehaničkom recikliranju, a oboje su nužni i dovoljni alati za dobivanje “Nula otpada od plastike“. Smanjenjem količine otpada koja završava u postrojenjima za spaljivanje  ili na odlagalištima postiže se veliko smanjenje emisije ugljika i drugih utjecaja na okoliš.

Ovo pilot postrojenje demonstrirano je prvi put u Španjolskoj u rujnu ove godine. Postrojenje je krajem listopada dostavljeno u Hrvatsku i trenutačno se ispituje potencijal replikacije u riječkoj tvtki Mi-Plast.

U završnici projekta, Mi-plast organizira radionicu u kojoj ćemo zainteresiranima predstaviti projekt i postignute rezultate: pilot postrojenje i krajnji eko-proizvod – metilal.

Realizacija ovog projekta doprinijet će implementaciji Vodiča za Europu koja štedi resurse, Akcijskog plana za kružno gospodarstvo i Europskih direktiva o: ambalaži i ambalažnom otpadu, otpada električne i elektronske opreme, otpadnim vozilima i odlaganju otpada.

ECOMETHYLAL  projekt zaista je primjer pravog kružnog gospodarstva, stoga želimo potaknuti firme iz područja gospodarenja otpadom, kemijske industrije, kao i potencijalne ulagače da nam se pridruže na radionici 25. studenog 2020. godine, s početkom u 9:45 sati, putem virtualne platforme GoToWebinar ili uživo na licu mjesta na adresi Riječke razvojne agencije, Porin, Milutina Barača 62, Rijeka s početkom u 10:50 sati

Online radionica će se odvijati na engleskom jeziku, a radionica uživo na hrvatskom i engleskom, sa simultanim prijevodom engleskog.

Sve zainteresirane pozivamo na prisustvovanje, a prijaviti se može OVDJE.