Održan LIFE info dan, 25. 5. 2022.

 

Dana 25. svibnja 2022. u konferencijskoj dvorani Tehnike d.d. u Zagrebu uz online prijenos putem Zooma održan je Info dan s ciljem objave informacija  o novom LIFE natječaju za 2022. godinu.

Nakon uvodnih riječi Nikoline Petković Gregorić, Nacionalne kontakt točke za Program LIFE, te Marka Markića, ravnatelja Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove MINGOR-a, Savjetnik za LIFE projekte u CINEA-i César Seoánez održao je online prezentaciju o novitetima natječaja Programa LIFE 2022.

Nakon pitanja i odgovora, u drugom bloku izlaganja predstavljeni su hrvatski programi za sufinanciranje LIFE projekata. Tako je Nacionalno sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavila Vlatka Gulan Zetić, dok je Iva Žic predstavila mogućnosti sufinanciranja projekata organizacija civilnoga društva od strane Ureda za udruge Vlade RH. Pitanja i odgovori pratili su obje prezentacije.

Potom su tri hrvatska LIFE projekta predstavili svoja iskustva pripreme i provedbe:

  • LIFE4GREENBROADBAND, korisnika koordinatora A1 Hrvatska, kojim će se pomoću sustava slobodnog hlađenja i solarnih panela ostvariti uštedu energije i smanjenje emisije CO2 u elektroničkoj komunikacijskoj mreži,
  • LIFE CROLIS, korisnika koordinatora MINGOR-a, s ciljem razvoja višenamjenskog sustava praćenja zemljišta u Republici Hrvatskoj i korištenja dobivenih podataka  za smanjenje emisija stakleničkih plinova te 
  • LIFE CONTRA Ailanthus, korisnika koordinatora MINGOR-a, za uspostavu kontrole invanzivne vrste stabla pajasen u Hrvatskoj.

Naposljetku je Nikolina Petković Gregorić izložila savjete za uspješnu prijavu LIFE projekta, nakon čega je uslijedio ručak uz networking potencijalnih prijavitelja, provoditelja aktualnih LIFE projekata i Nacionalne kontakt točke.

Snimka webinara dostupna je na našem YouTube kanalu, a prezentacije s izlaganja su na našim web stranicama.