Održan LIFE Tematski info dan – povezanost LIFE projekata s aktualnim politikama zaštite okoliša, prirode i klime

Održan LIFE Tematski info dan – povezanost LIFE projekata s aktualnim politikama zaštite okoliša, prirode i klime

U Zagrebu, 28. ožujka 2017. održan je LIFE Tematski info dan na kojem je sudjelovalo preko 130 ljudi iz privatnog sektora, predstavnici nevladinih organizacija, državnih institucija, javnih ustanova i lokalne samouprave. Fokus Tematskog info dana bio je na tematskim prioritetima LIFE programa i aktualnim politikama zaštite okoliša, prirode i klime. Cilj je bio sudionicima detaljnije prezentirati važnost usklađenosti LIFE projekata i  nacionalnih te europskih politika zaštite okoliša, prirode i klime. LIFE program nastoji rezultate projekata integrirati u nacionalne i EU politike te je od iznimne važnosti da se pri pisanju projektnih prijedloga poveže cilj projekta s ciljevima aktualnih politika.

U uvodnom dijelu predstavljene su osnovne informacije o Programu LIFE, a zatim je rad podijeljen u tri paralelne sesije – Priroda i bioraznolikost, Okoliš i učinkovitost resursa te klimatske aktivnosti.

Na svakoj od paralelnih sesija sudionici su imali prilike čuti o tematskim prioritetima LIFE programa, potencijalnim idejama za LIFE projekte te primjerima projekata. Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu te Hrvatskih voda  su, ovisno o tematskom prioritetu, održali prezentacije o aktualnim nacionalnim politikama te politikama Europske unije. Prezentirani su važeći zakonski okviri, ključni dokumenti te obveze i ciljevi po pojedinim područjima što je potencijalnim prijaviteljima dalo uvid koje sve dokumente moraju proučiti i koje relevantne institucije kontaktirati pri pisanju LIFE projektnog prijedloga.

Uz informacije o LIFE programu i aktualnim politikama, predstavljene su aktivnosti Projekta LIFE – Jačanje kapaciteta za Nacionalnu kontakt točku koji se provodi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Kroz Projekt, potencijalnim prijaviteljima je omogućeno savjetovanje o uvjetima natječaja i mogućnosti prijave, konzultacije u tijeku razrade projektnih prijedloga te brojne radionice i info dani koji se održavaju diljem Hrvatske.

Kako bi potencijalni prijavitelji jednostavnije pronašli partnera za svoj projekt, prezentirani su portali za povezivanje partnera na LIFE projektima. Hrvatski NCP razvio je upitnik putem kojeg potencijalnim prijaviteljima možemo pomoći u pronalasku partnera na projektu. Upitnik se nalazi na poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdmzW32uqfTH34GsOR-bMO6Wn3eedMI9-4J5O9o46_qG439qQ/viewform?c=0&w=1

Na poveznici http://ec.europa.eu/environment/life/funding/life2016/partners.htm moguće je pronaći baze podataka, a slovenski portal https://lifeslovenija.si/hr/ omogućuje pronalaženje partnera, umrežavanje i razmjenu ideja te je namijenjen svima koje zanima priprema projekata LIFE.

Prezentacije s LIFE Tematskog info dana moguće je preuzeti ovdje.

Dnevni red.