LIFE konferencija – „Rezultati i dobrobiti LIFE projekata“

LIFE konferencija – „Rezultati i dobrobiti LIFE projekata“

U organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike održana je druga po reda LIFE konferencija na kojoj su predstavljeni uspješni hrvatski i inozemni projekti sufinancirani u okviru Programa LIFE.

Cilj konferencije bio je kroz konkretne primjere uspješnih projekata predstaviti na koji način LIFE projekti pridonose rješavanju okolišnih i klimatskih problema te potaknuti hrvatske prijavitelje na prijavu ili preuzimanje i primjenu LIFE rezultata.

Program LIFE financijski je instrument Europske unije koji se provodi od 1992. godine, a sufinanciraju se projekti koji doprinose provedbi i poboljšanju europskih i nacionalnih politika na području zaštite okoliša, prirode i klime te ostvaruju konkretne rezultate. Projekte mogu prijaviti sve pravne osobe registrirane na području Europske unije, a otvaranje ovogodišnjeg natječaja najavljeno je za travanj.

U Hrvatskoj se od 2013. provodi 20 projekata na kojima hrvatske organizacije sudjeluju kao koordinatori i partneri, a ukupna vrijednost projekata koji se provode u Hrvatskoj iznosi više od 14 milijuna eura, od čega je više od 9 milijuna eura EU sredstava.

Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike g. Mario Šiljeg koji je naglasio kako je Program LIFE jedan od ključnih programa za projekte iz područja zaštite okoliša, prirode i klime te da u Hrvatskoj postoji još mnogo potencijala za prijavu LIFE projekata.

Na konferenciji je sudjelovao i g. Patrik Kolar iz Izvršne agencije za srednje i malo poduzetništvo (EASME) koji je istaknuo vrijednost LIFE programa i pozvao hrvatske prijavitelje na prijavu projekata.

U okviru konferencije održana je panel diskusija na temu integracije LIFE projekata u javne politike i zakonodavstvo, a sudjelovali su predstavnici projekata: LIFE Euroturtles, LIFE Artina, LIFE SU.SA.FRUIT, LIFE LINX, LIFE DINALP BEAR, DRAVA LIFE. Naglašeno je kako Program LIFE potiče organizacije na suradnju s lokalnim i državnim institucijama, ali i na suradnju s organizacijama iz drugih država članica kako bi se projektni rezultati primjenjivali na što širem području.

Uz hrvatske projekte, predstavljena su i četiri inozemna projekta čiji su predstavnici podijelili svoja iskustva s provođenjem LIFE projekata. Riječ je o projektima: LIFE MATHER, LIVEDRAVA, LIFE FOODWASTEPREV, LIFE ECOLEX.

G. Harun Tanković iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak predstavio je instrument za financiranje prirodnog kapitala – NCFF putem kojeg se kombiniraju kreditna sredstva Europske investicijske banke i tehničke pomoći EU iz LIFE programa. NCFF omogućava razvoj financijskih proizvoda namijenjenih projektima na području zaštite prirode i biološke raznolikosti te prilagodbe klimatskim promjenama.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 160 sudionika iz javnih i privatnih institucija te nevladinih organizacija koji su imali priliku posjetiti i sajam LIFE projekata koji se provode u Hrvatskoj. Na sajmu je sudjelovalo 14 projekata koji su izložili svoje informativne i promotivne materijale te je to bila prilika za razmjenu iskustava između korisnika projekata i potencijalnih prijavitelja.

LIFE konferencija organizirana je u okviru Projekta LIFE – jačanja kapaciteta za nacionalnu kontakt točku za Program LIFE koji se provodi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike s ciljem uspješnijeg sudjelovanja Hrvatske u LIFE programu i boljeg povlačenja EU sredstava.

Dnevni red

Prezentacije