Održana uvodna konferencija projekta „LIFE CONTRA Ailanthus”

Održana uvodna konferencija projekta „LIFE CONTRA Ailanthus”

 

 

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja potpisalo je ugovor s Europskom komisijom za projekt „LIFE CONTRA Ailanthus”, kojim se planira uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasenom.

Ukupna vrijednost projekta je 19,4 milijuna kuna, od čega 60 % sufinancira Europska Unija kroz Program LIFE – područje Okoliš i potprogram Priroda i bioraznolikost. Na konferenciji su govorili ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, dr. sc. Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka i Alma Majstorović, direktorica tvrtke Vrtlar d.o.o. iz Dubrovnika.

Pajasen [Ailanthus altissima (Mill.) Swingle] je stablo porijeklom iz istočne Azije, koje se od 18. stoljeća sadilo diljem svijeta za potrebe hortikulture, a danas se smatra jednom od najinvazivnijih biljnih vrsta u Europi. Projektne aktivnosti trajat će četiri i pol godine, a provodit će ga Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Projektom je planirano uspostavljanje kontrole nad invazivnim stablom pajasenom u dvama područja ekološke mreže Republike Hrvatske i gradovima s povijesnom jezgrom:

  • šire područje NP „Krka”
  • JI dio Pelješca
  • Ston, Mali Ston i Dubrovnik

Očekivani rezultati projekta su:

  • očuvanje Natura 2000 stanišnih tipova
  • očuvanje kulturne baštine
  • sprječavanje širenja invazivne strane vrste
  • razvoj nacionalnog protokola

Više o samoj konferenciji pogledajte na sljedećoj poveznici