Održano završno događanje LIFE projekta jačanja kapaciteta za nacionalnu kontakt točku

Održano završno događanje LIFE projekta jačanja kapaciteta za nacionalnu kontakt točku

Provedbom projekta jačanja kapaciteta informirano je preko 4500 potencijalnih prijavitelja i dionika o Programu LIFE.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nacionalna je kontakt točka za Program LIFE u Hrvatskoj zaduženo za informiranje potencijalnih korisnika i pružanje podrške prijaviteljima na Program LIFE.

Kako bi osnažila države članice u povlačenju sredstava iz Programa LIFE, Europska komisija je određenim članicama omogućila projekte jačanja kapaciteta. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao nadležno tijelo, prijavilo je i provelo projekt u trajanju od tri godine. Cilj projekta bio je omogućiti učinkovito sudjelovanje u Programu LIFE kroz promociju Programa u Republici Hrvatskoj, podizanje razine svijesti o vrijednosti LIFE projekata za zaštitu okoliša i prirode, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodbu na njih te podizanje razine znanja potencijalnih prijavitelja o Programu LIFE.

Glavne aktivnosti projekta uključivale su uspostavu savjetodavne službe za tri tematska područja, informiranje i edukaciju potencijalnih prijavitelja i ključnih dionika te savjetovanje potencijalnih prijavitelja u postupku izrade projektnih prijedloga, zatim razmjenu iskustava i umrežavanje s nacionalnim kontakt točkama drugih država članica.

Kroz projekt su organizirana brojna informativna i edukativna događanja, održan je niz konzultacija s prijaviteljima te pružena podrška u pisanju projektnih prijedloga.

Uz organizaciju događanja i održavanje redovitih konzultacija, izrađeni su informativni i promotivni materijali s ciljem promocije LIFE programa i projekata koji se sufinanciraju kao i pojašnjavanja pravila za uspješnu prijavu na Program LIFE.

Provedba projekta omogućila je širenje informacija i edukaciju velikog broja potencijalnih prijavitelja i dionika što će zasigurno pridonijeti većem broju kvalitetnih prijava u narednim godinama i povlačenju sredstava iz Programa LIFE.