Zatraženo 280 milijuna eura iz Programa LIFE-a za projekte usmjerene na klimatske aktivnosti

Europska komisija primila je 166 projektnih prijedloga za  natječaj programa LIFE za  klimatske aktivnosti u 2019. godini. Broj projektnih prijedloga veći je za 25% u odnosu na prošlu godinu što odražava napore u Europskoj Uniji i izvan nje u pogledu borbe protiv klimatskih promjena.

Prijavitelji su poslali projektne prijedloge iz svih zemalja EU. Ukupni trošak za predložene aktivnosti iznosi oko 628 milijuna eura, što uključuje planirane proračune od:

– 211 milijuna eura za prilagodbu klimatskim promjenama, 67 zahtjeva;

– 347 milijuna eura za ublažavanje klimatskih promjena, 65 zahtjeva;

– 70 milijuna eura za upravljanje i informacije na području klime, 34 zahtjeva.

Prijavitelji traže više od 280 milijuna eura sufinanciranja od EU za potencijalne nove projekte. Njihov će rad bit usmjeren na smanjenje emisije stakleničkih plinova, povećanje otpornosti na klimatske promjene te podizanje razine svijesti i suradnje na ublažavanju klimatskih promjena. Na ovaj će način novi krug financiranja doprinijeti ostvarivanju klimatskih ciljeva Europske Unije u okviru dugoročnog proračuna EU-a.

Poziv za tradicionalne projekte za klimatske aktivnosti za 2019. godinu zatvoren je 12. rujna 2019., a projektni prijedlozi su sad u procesu ocjenjivanja. Europska komisija obavijestit će podnositelje zahtjeva o rezultatu njihove prijave u veljači 2020. Sljedeći poziv planira se objaviti u travnju 2020. na web stranici Europske komisije.

 

Izvor: https://ec.europa.eu/easme/en/news/applicants-seek-more-280-million-support-life-new-climate-action-projects