LIFE popodne, 29. rujna, Jastrebarsko

 

15. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže održan je između 29. rujna i 1. listopada 2021. godine. Događaj se održao u gradu Jastrebarskom u Hotelu Princess. U sklopu Skupa, Program LIFE je 29. rujna imao LIFE popodne gdje je Nikolina Gregorić Petković održala prezentaciju o novitetima Programa i natječaju za 2021. te sudjelovala na panel-raspravi „Kako uspješno prijaviti i provesti LIFE projekt“.

Prezentaciju o Programu LIFE održala je Nikolina Petković Gregorić, NCP fokusirajući se na novi LIFE natječaj 2021 te specifičnosti i novosti za ovogodišnju prijavu.

Nakon ovog izlaganja, Udruga BIOM je predstavila dva LIFE projekta iz RH u LIFE programu: LIFE Artina te Dinara back to LIFE. Obje predstavnice (Željka Rajković, Ivana Selanec) pohvalile su jednostavnost provedbe LIFE projekata obzirom da LIFE nije strog po pitanju nadgledanja svih aktivnosti, fleksibilan je za promjene te omogućuje mogućnost prefinanciranja. Također, korisnik je odgovaran direktno Europskoj Komisiji s kojom je u dogovoru oko svih tehničkih i administrativnih detalja.

Nakon prezentacija, uslijedila je panel rasprava „Kako uspješno prijaviti i provesti LIFE projekt“ na kojem su sudjelovale: Nikolina Petković Gregorić, NKT LIFE MINGOR, Željka Rajković, Udruga BIOM, Ivana Selanec, Udruga BIOM i Ana Ješovnik, ZZOP MINGOR. Panel diskusiju je vodila Anita Keser iz Službe za Europske poslove, MINGOR. Teme su pokrivale razna područja: pisanje projektne prijave, pozitivne i negativne strane sudjelovanja u LIFE programu, uloga NCP točke te tematska područja prijave.