LIFE tržišno orijentirani projekti (C2M projects)

LIFE tržišno orijentirani projekti (C2M projects)

Osim potpore javnim tijelima, nevladinim organizacijama, sveučilištima i institutima, Program LIFE pomaže i privatnim tvrtkama da izađu na tržište sa svojim zelenim proizvodima, tehnologijama, uslugama i procesima.

LIFE tržišno orijentirani projekti (close-to-market projects) su oni koji uvode inovativna, demonstracijska rješenja s jasnim ekološkim i/ili klimatskim dobrobitima. Rješenja se mogu ticati područja gospodarenja otpadom, implementacije kružnog gospodarstva, teme učinkovitosti resursa, vode, zraka ili ublažavanja klimatskih promjena.

Ovi projekti trebaju imati visoku razinu tehničke i poslovne spremnosti. To znači da se rješenja mogu implementirati u tržišnim uvjetima (na industrijskoj ili komercijalnoj razini) tijekom projekta ili ubrzo nakon njegovog završetka.

Od svojih početaka 1992. Program LIFE financira zelenu inovaciju i uvođenje čiste tehnologije diljem Europe. Osim sufinanciranja samih projekata, Program LIFE pomaže u komercijalizaciji inovativnih rješenja, olakšavajući njihov ulazak na tržište.

Tim LIFE stručnjaka s velikim poslovnim i financijskim iskustvom na raspolaganju je tržišno orijentiranim projektima putem niza usluga kao što su:

  • Savjeti za izradu poslovnog plana
  • Business coaching – izrada projektne strategije i organizacija poslovanja s naglaskom na komercijalni razvoj projekta i održivost nakon proteka projekta
  • Upute za prezentaciju – trening za komunikaciju s potencijalnim investitorima
  • Povezivanje sa stručnjacima – npr. sa stručnjacima za prava intelektualnog vlasništva (IPR)
  • Financiranje – identificiranje mogućnosti financiranja duga (zajmovi, jamstva) i financijskih institucija

Projektni prijedlozi za tržišno orijentirane projekte mogu se prijaviti u okviru potprograma Ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba tim promjenama te Kružno gospodarstvo i kvaliteta života. Provjerite otvorene natječaje i rokove prijava OVDJE.

Primjeri LIFE tržišno orijentiranih projekata:

LIFE C4R (Carbon 4 Retail Refrigeration) – zamjena štetnih sredstava za hlađenje u hladnjacima s CO2 kao prirodnom, netoksičnom i nezapaljivom alternativom

LIFE YEAST – ponovna uporaba otpadnog pivskog kvasca kao sirovine u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji

LIFE+ DIGITALIFE – inovativni postupak proizvodnje fotokatalitički aktivnih keramičkih pločica putem digitalnog tiska

Imate projekt koji se uklapa u ovaj opis? Slobodno nam se obratite s vašim pitanjima ili dogovorite konzultacije s našim savjetnicima putem adrese life@mingor.hr.