Održan NCP Networking sastanak u Zagrebu

Održan NCP Networking sastanak u Zagrebu

U Zagrebu je 10. i 11. studenog 2022. održan Networking sastanak LIFE nacionalnih kontakt točaka. Na sastanku su uživo  sudjelovali predstavnici nacionalnih kontakt točaka za Program LIFE iz četrnaest zemalja članica EU te s Islanda, uključujući i estonski projekt jačanja kapaciteta za Nacionalnu kontakt točku kao, uz hrvatski, trenutno jedini LIFE CAP projekt u provedbi.

Prvi dan sastanka protekao je za stolom u dvorani za sastanke Hotela Dubrovnik u hibridnoj varijanti s NCP-ovima dodatnih sedam zemalja članica preko video veze. Prvo je izlaganje ispred CINEA-e održala sekundirana voditeljica LIFE Environment Odjela Anne Burrill o dvama dosad provedenim natječajima novog LIFE programskog razdoblja, a najživlja diskusija razvila se oko problema dostupnosti informacija NCP-ovima koji je gotovo unisono prepoznat kao goruće pitanje još uvijek neadresirano od strane Europske komisije. Estonski NCP Mihkel Krusberg potom je održao izlaganje o ulozi NCP-ova u facilitaciji SIP-ova/SNAP-ova, na koje se nadovezao finski NCP Pekka Harju-Autti predstavljanjem dokumenta o procjeni integriranih projekata. Izlaganje za treću diskusiju održao je poljski NCP Andrzej Muter iznijevši rezultate svog prikupljanja podataka o načinima sufinanciranja LIFE projekata kroz države članice. Četvrto je izlaganje ciparska NCP Marilena Papastavrou posvetila prikazu Net4LIFE projekta stvaranja mreže Nacionalnih kontakt točaka koji čeka na potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. Peta i posljednja diskusija bila je posvećena planovima za budućnost na kojoj se glavna rasprava povela o manjku transparentnosti u novom Višegodišnjem programu rada čime se otežava rad NCP-ovima u vezi s čim je predstavljen Dokument o stajalištu za LIFE Odbor.

Drugi dan sastanka održan je u Timeout Heritage hotelu, a tu su svoje LIFE projekte predstavili Udruga BIOM i A1 Hrvatska nakon čega je uslijedila panel diskusija.

Rad nacionalnih kontakt točaka usmjeren je prema prijaviteljima i što uspješnijoj organizaciji edukacija i savjetovanja, a sve s ciljem povećanog broja odobrenih LIFE projekata. Sudjelovanje na ovakvom tipu sastanaka predstavnicima NCP-a omogućuje razmjenu informacija o uspješnim aktivnostima koje se provode u drugim zemljama te razmjenu iskustava u pronalaženju rješenja za poteškoće na koje prijavitelji nailaze u prijavi na Program LIFE, kao i rješenja za probleme na koje u realizaciji svoje funkcije nailaze sami NCP-evi.